Padurile tarii au fost devastate, iar cetatenii n-au nici lemne de foc, chiar si daca locuiesc la Oituz, o comuna aflata in mijlocul padurilor

Problema padurilor din Romania este una grava si complicata, putand fi reliefata printr-un exemplu concret, din comuna Oituz, acolo unde cetatenii s-au plans ca vine iarna si nu au nici macar lemne pentru foc. Aflata la trecerea prin munti, intre Moldova si Ardeal, comuna Oituz are in proprietate mari suprafete de padure, dar tot nu poate ajuta in vreun fel cetatenii. La ultima sedinta a Consiliului local, alesii comunei au incercat in zadar sa gaseasca solutii, dar fara niciun rezultat. Asta pentru ca noua legislatie prevede ca exploatarea masei lemnoase nu poate fi facuta decat de agentii economici. Chiar daca proprietarul padurii este Consiliul Local Oituz, chiar daca in comuna exista doua ocoale silvice, unul de stat si unul privat, cetatenii nu pot primi lemne, pentru ca doar agentii economici pot face exploatarea masei lemnoase. Mai mult, lemnul nu poate fi vandut decat prin licitatie, iar pretul  final e atat de mare, incat populatia nu-si permite sa cumpere. In plus, la licitatii se fac tot felul de “matrapazlacuri”, dupa cum au aratat consilierii locali din Oituz.

Singura sansa ca oamenii sa poata cumpara este in cazul in care au fost organizate doua licitatii, fara sa existe niciun cumparator. Extrem de rar se intampla sa nu existe cumparatori, dar chiar si daca ar fi asa, tot este greu ca lemnul sa ajunga la oameni, din cauza intereselor de tot felul ale celor care gestioneaza padurile. La Oituz s-a intamplat chiar acum sa nu existe cumparatori dupa doua licitatii, insa populatia nu poate cumpara, pentru ca nu da aprobare seful de la ocolul silvic, dupa cum au aratat alesii locali. “Mergem la furat”, asta a fost concluzia unui cetatean venit sa prezinte problema in plenul Consiliului Local Oituz. Urmariti in videoclipul de mai jos discutiile de la sedinta Consiliului local, discutii care exemplifica foarte bine problema padurilor din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*